Fotografi och utställningar

Fotografi kan väcka känslor

Tycker du om att gå och titta på utställningar? Om du gillar fotografi är Fotografiska Museet i Stockholm ett givet val att besöka. I denna konsthall vackert belägen vid Slussens vatten kan du och dina vänner vandra runt och se på den rådande utställningen och spana in fotoböckerna i den lilla butiken som hör till. Fotograferar du själv och drömmer rentav att ha en utställning med dina egna alster? När det gäller fotografi är det mycket som ska samverka, det är bra att ha både teknik och ett konstnärligt sinne.

Fotografi är kul

Fotografi är roligt, det är det nog många som skriver under på. Inte bara är det ett sätt att dokumentera vad vi ser framför oss, det är även en metod där vi kan berätta för andra vad vi är med om i vår vardag. Idag kan nästan alla fotografera, det räcker att ha en telefon med inbyggd kamera och ett konto på sociala medier så kan du ladda upp dina bilder och låta andra se. Hur fotograferar du och vad vill du egentligen berätta?

Fotograferandet som konstform har urholkats, menar de som tycker att mobilkameran var en ödesdiger uppfinning. Det råder nästan ett bildöverflöd i samhället, särskilt om man har Facebook, Instagram och Snapchat och får se massor av bilder varje dag. Fotografi som konst har alltid haft olika betydelser, beroende på hur samhället har sett ut runtom. Det vi idag ser med detta frekventa fotograferandet är en dokumentation av vår vardag. Aldrig tidigare har det varit så enkelt att följa en privatperson, ruta för ruta.

Foto och miljö

Fotografi har betydelse även för andra saker, till exempel det rådande klimathotet och vad vi egentligen ska göra åt det. När det gäller miljön kan det kännas svårförståeligt och abstrakt att polarisarna håller på att smälta, men om vi får se illustrerande bilder på detta blir saken genast mer konkret. Många stora miljöfotografer arbetar för att sprida bilder på de stora sopbergen runtom i världen, för att visa för människor att vårt sätt att förbruka varor inte är hållbart i längden.

På samma sätt har fotografi betydelse för djur som bor på zoo och andra djurparker. Den stora djurräddningsorganisationen PETA har regelbundet utställningar med fotografier på djur som far illa av att vara inlåsta. Genom att anordna dessa utställningar – både när det gäller djur och miljö – höjer man människors medvetenhet om vad som faktiskt pågår runtom i världen, i och med att besökarna får se det med sina egna ögon. Fotografiska Museet i Stockholm har ofta utställningar med liknande viktiga budskap.

Fotografiets mål och betydelse

Man kan ägna sig åt fotografi på olika sätt, antingen genom att berätta om sin egen vardag eller att berätta om saker som händer i världen. Fotograferandet som konstform och uttryckssätt har en betydelsefull kraft för oss människor eftersom vi ofta litar på det vi ser. Har du varit på en utställning om djur och djurparker och sett bilder på ledsna isbjörnar och pingviner? Då kanske din känsla inför situationen har förändrats. Fotokonsten kan både ge en inspirerande upplevelse och vara av betydelse för framtiden.